Het magische Bêd & Brochje leven van Jannie en Jarig Pluister

Het magische Bêd & Brochje leven van Jannie en Jarig Pluister

 

Toepasselijker kan het bijna niet, het adres waar Jannie en Jarig Pluister hun Bêd & Brochje locatie hebben: Schoonoord! En schoon is de plek, aan de rand van IJsbrechtum, waar het echtpaar sinds 2011 hun Bed & Breakfast hebben. In 2011 maakten zowel Jannie als Jarig de ( gedwongen ) keuze om na jarenlang in loondienst te zijn geweest als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Hoe is het hen in het eerste lustrum als kleine zelfstandigen vergaan. Groot Sneek ging op bezoek bij het gastvrije echtpaar op Schoonoord.

De twee jack russels van de familie gaan enorm te keer als we het toegangspad naar het wit geschilderde huis oplopen. Het spreekwoord blaffende honden bijten niet is ook nu weer van toepassing. Jannie en Jarig ontvangen ons met alle egards en nemen naast elkaar plaats op de bank van de woonkamer. “Koffie? Thee? Of misschien een biertje? Wat kunnen we inschenken. Zeg het maar!” Een betere start van het gesprek met de zelfstandige ondernemers kan men zich niet wensen.

“We werkten beide al jaren bij hetzelfde bedrijf, tot ik op vrijdag 2 juli 2010, bij de managers op kantoor moest komen”, begint Jannie met een terugblik op de bewuste gedenkwaardige zomer. “ Ze hadden een mooie nieuwe uitdaging voor mij bedacht, waarbij Jarig en ik niet meer onder werktijd contact met elkaar zouden hebben. Ik reageerde dan ook meteen met ‘ik dacht het niet’, op hun voorstel. Ik heb mijn eigen spulletjes van de werkplek gehaald, ben in de auto gestapt en naar huis gereden. Toevallig was Jarig die middag ook even op kantoor en die heeft vervolgens de heren managers even verteld hoe hij over het een en ander dacht. Jarig wond er geen doekjes om het maar eens netjes te zeggen.”

“Ik ben vervolgens maandag en dinsdag thuis gebleven”, vult Jarig aan. “ De woensdag er na heb ik mijn gezicht weer laten zien. Ik mocht even mee naar boven op kantoor, dat was meteen de laatste keer. Ik heb de heren nog wel even verteld dat ze bezig waren het bedrijf kapot te maken. Toen Jannie en ik er werkten, waren er nog 70 mensen in dienst. Nu zijn het er nog vijf of zes, je kunt dus wel stellen dat ik helaas gelijk heb gekregen. Dat is nu dik vijf jaar geleden, maar ik krijg er nog weer kippenvel van. Jannie had er acht en een half jaar op kantoor gewerkt en ik achttien jaar. Eerst als machinist en later als werkvoorbereider/ uitvoerder.

P1060557

Ik vertrek niet

“Toen we beiden van de ene op de andere dag zonder werk thuis kwamen te zitten wisten we al snel wat we wilden. Vertrekken naar Italië om daar een Bed & Breakfast te beginnen! Echter een week later kwam dochter Samantha bij ons thuis en vertelde dat wij pake en beppe werden. Het werd dus voor ons ‘Ik vertrek niet!’ De eerste dag na de bouwvakvakantie toen iedereen weer naar zijn werk ging zat ik hier ’s morgens om zes uur op een stoel in de kamer en overviel mij de paniek”, weet Jannie zich nog goed te herinneren. “ Ik was 42 en Jarig 48 jaar, dat we moesten nog wel even.”

“We hebben toen samen achter ons huis de Hooiberg gebouwd, voor de geiten, kippen en de konijnen. Zo konden we ons afreageren en financieel konden we het door een goede regeling nog wel uitzingen. In november 2010 was de Hooiberg klaar. Door de bouwerij ontstond al gauw het idee om een klusbedrijf te beginnen en daar ben ik in maart 2011 mee begonnen”, vertelt Jarig.

Bêd & Brochje

Het ondernemende echtpaar zit dus niet bij de pakken neer, maar besluit om van de Hooiberg voor de beesten een Bêd & Brochje gastenverblijf te maken. Op zes augustus 2011 konden de eerste gasten uit Noord Holland welkom worden geheten. De garage wordt ondertussen omgebouwd tot brocante winkeltje, maar het economisch tij zit nog niet zo mee.

“We hebben toen de garage ook omgebouwd tot tweede gastenverblijf, helemaal in Franse stijl. Later volgde de derde ruimte, zodat we nu drie Bêd & Brochje vertrekken hebben. Uiteraard niet genoeg om van te bestaan, maar het klussenbedrijf van Jarig liep vanaf het begin uitstekend. We waren verlost van die hele managerboel, eigen baas. Heerlijk gewoon” weet Jannie. Zij is dochter van visserman Willem Smits, die ooit op de Staveren 58 voer en na sanering met een viskar in zijn bestaan voorzag. Jannie stond in haar jonge jaren bij heit in de kar.

Jarig zijn vader was ooit groentekweker en had zijn kassen en tuinen in Warns. Het ondernemersbloed van zowel Jannie als Jarig kruipt dus waar het niet gaan kan of zoals Jarig het uitdrukt ‘je komt weer in het onkruid terecht’.

P1060746

Sfeervol

Op het erf rond het droomhuis van Jannie en Jarig lopen de kippen en achter grazen de geiten, kortom een hele landelijke sfeer. Ons huis heeft daarom ook de naam Le Rêve gekregen, dat is Frans voor de droom”, legt Jannie uit. “De Hooiberg heet Volonté, omdat we die samen op wilskracht hebben gebouwd, dit is tevens de naam van de Bed & Breakfast geworden. Het voelt hier voor ons of we elke dag op vakantie zijn. We horen dat ook wel van onze gasten, die na een paar dagen hier helemaal tot rust komen. We brengen ze ’s morgens een heerlijk ontbijt in een rieten mand en laten andere mensen mee genieten van al dat moois wat wij hier samen gebouwd hebben.”

Dat het stel intens gelukkig is met elkaar blijkt ook uit een Schotse tekst op een balk in de woonkamer en op de tatoeages die ze beiden op hun arm aangebracht hebben: tha gaol agam ort , het wil zo veel zeggen als mijn liefde is voor jou. “Onze liefde is magisch en dat gevoel heeft deze plek ook, het voelt als een warme jas. Wat is het mooi dat wij onze gasten die warme jas zo nu en dan even aan kunnen doen.”

Na de uitgebreide rondleiding begrijpen we helemaal wat Jannie en Jarig met deze uitspraak bedoelen. Schoonoord 2 is simpelweg een idyllische plek!

P1060868

Reacties zijn gesloten.