Achter de voordeur van Hilko te Velde

Achter de voordeur.

Van wie: Hilko te Velde

Wat is je adres: Epemawei 1

Met wie woon je hier: met mijn vrouw Klaske

Sinds wanneer woon je hier: 1974

Waarom woon je hier graag:
Ik kreeg destijds werk in Bolsward en zocht een woning, dat was niet makkelijk, er was woningkrapte in die tijd. Van Ysbrechtum hadden we nog nooit gehoord, wij komen van Dedemsvaart. Maar er stond wel dit sterke, degelijke huis. Ik heb een bouwkundige achtergrond, dus dat zag ik wel. Het is een huis met karakter, uitstraling. Het is bovendien mooi gesitueerd; aan de Hascarstraatkant is het vrij en aan de voorkant hebben we vrij uitzicht over de Finne.

Wat kun je vertellen over de geschiedenis van dit huis:
Vanaf ongeveer 1870 was ons huis samen met dat van de buren één woning. Er liep toen een sloot voorlangs met een ophaalbrug erover. Samen met het huis van de fam. Lolkema stonden ze eigenlijk op een eiland.
In 1928 zijn er twee woningen van gemaakt. De reden hiervoor is ons niet bekend. Een tante van Watse de Boer, mevr. Zijlstra, woonde hiernaast. Háár zoon was architect en die heeft de ontwerpen gemaakt voor die verbouwing. Eerst woonde in ons deel ene mevr. Struiksma en daarna heeft de fam. v.d. Weg het huis gekocht, maar terwijl de koopakte opgemaakt werd is dhr. v.d. Weg overleden en heeft Anne v.d. Weg het huis weer te koop gezet. Toen hebben wij het van haar gekocht, zonder dat zij er dus ooit in gewoond hebben.

Wat is je lievelingsplek en waarom:
Mijn hobbyruimte in de schuur, ook wel Het Atelier genoemd. Ik ben daar heel graag aan het klussen en mooie dingen aan het maken, zoals Friese staartklokken, stoelklokken, waar dan alleen nog het uurwerk in gezet moet worden. Ik maak er ook kasten en ander houten meubilair zoals een tafel of een secretaire. Klaske ontwerpt ze en ik maak ze. Ik heb er ook het houten binnenwerk (de opbouw) van de MG van Jan v.d. Wey (destijds woonachtig in de Finne) gemaakt en ben nu bezig met het binnenwerk van de kampeerbus. Zo om de 10 jaar koop ik een andere bus en ga daar een camper van maken.

Welke woonwens heb je:
Wat het huis betreft niets. Wel wat de leefomgeving betreft; het verkeer zou eindelijk eens wat rustiger langs moeten rijden! Ze zouden veel meer moeten handhaven op snelheid of die verkeer remmende maatregelen gaan aanpassen. De huidige verkeersdrempels zoeven ze zo overheen, die moeten veel hoger.

Reacties zijn gesloten.