Back in Boston

In de kapel van een ziekenhuis in Minnesota heeft een medisch specialist zich recent van het leven beroofd. Hij hing te bungelen aan de kroonluchter of iets dergelijks. In diezelfde kliniek pleegden ook twee andere artsen zelfmoord. Hoge werkdruk, chronische stress… je kunt gissen naar de reden. Dit hoorde ik op het jaarcongres van het Benson Henry Institute for Mind Body Medicine of Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School in Boston. Een hele mond vol. En o ja, dat er elke dag een arts is in de V.S. die een eind aan zijn leven maakt. Elke dag één! Shocking.

Mocht ik denken, dat de gezondheidszorg in Nederland ziek is, in Amerika is het nog een graadje erger. Terwijl het allemaal zo mooi lijkt! Als ik hier rondloop in Boston, en zeker in het Medical District, ziet het er allemaal zo strak en gelikt uit: heel veel verschillende medische klinieken in prachtige gebouwen, opgepoetste ambulances… Alles straalt bedrijvigheid, efficiency, controle, rijkdom uit. De straten zijn schoon, de mensen beleefd en vriendelijk. Medisch personeel loopt met hun Starbucks-to-go in hun OK-pakjes en badge om de nek ER-achtig doelgericht over straat. Het lijkt allemaal zo goed geregeld!

Maar achter die façade van alles-onder-controle schuilt iets anders. De V.S. geven mondiaal het meeste geld uit aan ‘gezondheid’szorg. Desalniettemin is de levensverwachting van de Amerikanen aan het dalen, terwijl de obesitasteller nu staat op 39,8%!! OMG, wat is er aan de hand.

Farmaceutische bedrijven zijn op één ding uit: making money. Ze zijn primair niet uit op het helpen van patiënten. En ze verdienen ook heel veel geld, maar omdat mensen steeds ongezonder worden en vroeger chronisch ziek, stijgen de kosten maar door.

Temidden van dit lawaai in de zieke ziekenhuiswereld vind ik mijn oase van rust en weldoening: bij mijn vrienden van de Mind Body Clinic. Hier wordt de gezondheidszorg weer menselijk. Hier wordt niet alleen gekeken naar dat ene zieke orgaan, niet alleen naar die ene afwijkende laboratoriumwaarde. Hier wordt gekeken naar de hele mens, en helpt men de patiënt veerkracht te hervinden en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn leven en zijn gezondheid.
60 tot 90 % van de artsenbezoeken is stressgerelateerd. Wat mensen nodig hebben is inzicht in wat hen ziek maakt, zodat ze zelf de regie hebben om beter te worden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat meer dan 40% van de consulten kan worden voorkomen na het volgen van een Mind Body programma, dat gericht is op bewustwording van ziekmakende faktoren, stressreductie en vergroten van de veerkracht.

Ik denk, dat er niet alleen bij de patiënten een grote behoefte is aan een andere benadering van ziekte, maar ook bij de dokter zelf…

Mijn middelste zoon wil dokter worden…ik hoop zo, dat hij een dokter ‘nieuwe’ stijl wordt, gericht op gezondheid, niet op ziekte.

En dat de Red Socks maar mogen winnen vandaag, dan zijn de mensen in Boston ook weer gelukkig.