Cijfers

Op de middelbare school, en dan praat je over zo’n 45 jaar geleden, verfoeide ik het systeem van cijfers geven al. Ik was geen goede leerder, ik moest het vooral, en trouwens nog steeds, uit de praktijk halen. Dus lessen volgen, huiswerk maken en beetje bij beetje mij de stof eigen maken. Geef mij geen boek onder het motto ‘stamp dat maar in je kop’, jammer, weer een 3.

Ik verkondig dus al heel lang dat ik alles wat met cijfersystemen, Cito-toetsen en eindexamens te maken heeft een slecht systeem vind. En eindelijk is er een Britse professor die dit ook vindt en het, hoera, ook durft uit te spreken. In zijn boek Cijfers geven werkt niet pleit hij ervoor om de kennis van leerlingen niet te meten in een finale toets aan het einde van een lesperiode maar continu te evalueren of leerlingen de stof hebben begrepen en ze feedback te geven.

Ook in Nederland is een groep leraren gegrepen door dit verhaal. “Wij zijn namelijk bezig om kinderen al van hun kleutertijd (!!) af te vatten in getallen. Daardoor doen leerlingen hun best niet meer als ze er geen cijfer voor krijgen. Zo wordt de nieuwsgierigheid ondermijnd”.

Deze leraren hebben nu een Facebookgroep ‘Actief leren zonder cijfers’ opgericht en gehoopt dat er honderd, misschien tweehonderd collega’s zich zouden aansluiten. Echter, de teller staat inmiddels op 3600! Zesendertighonderd onderwijsmensen die niets zien in cijfers geven. En toch wordt er maar mee doorgegaan.

En ja, waarvoor? Toen ik vanwege sollicitatieverplichtingen een CV moest maken en aan kwam zetten met een HAVO-diploma met allemaal zesjes, zei mijn coach dat die cijfers helemaal niet belangrijk waren omdat geen werkgever daar naar kijkt. Het diploma op zich, dat is belangrijk.

Dus als er later toch niemand naar cijfers kijkt, waarom wordt je er op scholen dan op af gerekend? Iemand die geen goede leerder is maar wel altijd alle lessen volgt, zijn werk maakt en behulpzaam is in de les staat dan bij voorbaat al op achterstand bij iemand die er de hele schoolperiode met de pet naar gooit, zich vlak voor het eindexamen opsluit in zijn kamer en alle leerstof in zijn kop stampt.

Ik hoop voor veel praktijkleerders dat die Facebookgroep het voor elkaar krijgt dat er proef gedraaid gaat worden met studies volgen zonder cijfers. Het zal mij tevens niet verbazen dat er dan ook veel minder leerlingen met een rugzakje van school komen. Wel een diploma, geen stempel. Klaar om het geleerde in de praktijk te brengen. De echte praktijk. Daar waar je uiteindelijk voor geleerd hebt.

MPM.