De hobby van Theo Wiersma

Het is net acht uur als ik aanbel bij Theo Wiersma. De bel klinkt en Theo zwaait onder een vriendelijke groet de deur open, “leuk dat je er bent!”.

De vraag of Theo mee zou willen werken aan een interview voor de rubriek “de hobby van” op de website van Ysbrechtum werd gesteld tijdens een voorstelling van Yduna in het dorpshuis. Theo knikte instemmend en wilde zeker meewerken. Vanavond is het dan zo ver. Ik loop achter Theo aan de huiskamer in en terwijl Theo de thee opzet kijk ik om me heen. De meeste inwoners van Ysbrechtum zullen Theo kennen als meester Theo.

Ikzelf wist ook eerder het deel “meester” dan zijn achternaam. Meester was Theo in de muziek en in de woonkamer staat dan ook een prachtige Schimmel piano met daarop een opengeslagen muziekboek.

Als de thee in de kopjes is geschonken raken we in gesprek en zoals het meestal gaat is het gesprek nergens in de buurt van het geplande interview maar zeker heel gezellig. Theo vertelt dat hij samen met zijn echtgenote Sjirkje sinds 1989 de woning in de Rengerstrjitte bewoont.

Aan de achterzijde van de woning is een prachtige vijver gelegen en er is een heerlijk besloten terras aanwezig. Als we in gesprek raken over zijn beroep hoor ik vele verrassingen voorbij komen. Theo is sinds een aantal jaren niet meer actief als leraar maar heeft er een druk verleden in.

De meeste kinderen in het dorp hebben in die tijd les van Theo gehad. Algemene Muzikale Vorming (AMV) zoals Theo uitlegt, deze werd gegeven op de muziekschool, thans het kunstencentrum Atrium.

Dat Theo zijn beroep zeer serieus nam blijkt uit de verhalen die gaan over het ontwikkelen van eigen lesmethode’s. De bestaande methoden pasten niet bij het hoge besef van kwaliteit van Theo en dus werd er een eigen opzet gemaakt. Wolters Noordhof werd de uitgever en een nieuwe methode onder de naam “Van Noot tot Noot” was geboren.

Ook voor de piano werd een eigen methode ontwikkeld. Samen met een collega die de illustraties verzorgde maakte Theo een lesboek met de titel “Dierentoontuin”, en “Voor elke maand een lied” met op de omslag een prachtige foto van de Amerikaanse molen bij Tirns in een winterlandschap.

Uit alles wat ik zie blijkt dat Theo opgeruimd en geordend te werk gaat. In zijn studeer / muziekkamer staan een aantal prachtig strak ingerichte kasten met een ware schat aan muziek erin opgeslagen. Muziek voor blokfluit in een aantal talen, gescheiden voor sopraan en alt en een prachtig exemplaar van een blokfluit op de kast. Theo is aan het repeteren, want naast het lesgeven was en is Theo ook actief door zelf te spelen.

In de kerk heeft hij afgelopen mei samen met (ook een oud leerling) zijn buurmeisje Bente van der Brug die op Trombone speelt een kerkdienst opgeluisterd. “Kijk” zegt Theo, “daar bestaat geen muziek voor, die moet je dan zelf schrijven of arrangeren”

Theo is sinds een aantal jaren zoals gezegd niet meer actief als leraar. De overweging om te stoppen bleek een samenspel van gezondheid en het naar zijn mening steeds verder achterop raken van de kwaliteit in het muziek onderwijs. Het was goed zegt Theo, weliswaar met pijn in het hart, maar echt, het is goed.

Sneupende door de kasten met muziek komen we aan bij de reden van mijn bezoek en de reden voor het interview. In de muziekkast staan een aantal muziek kwartetten. En dat laatste is Theo zijn hobby. Namelijk het verzamelen van kwartetten.

Hoe deze hobby is ontstaan weet Theo eigenlijk niet meer, maar de plaatjes op de oude kwartetten bleken erg fascinerend. De spellen uit de jaren 60 en 70 zijn veelal bezet met een foto en die geven een prachtig tijdsbeeld weer.

Als we de verzamelkamer inlopen gaat er een schitterende wereld open die zo divers is dat je er werkelijk uren voor kunt gaan zitten. Kwartetten in alle soorten en maten! Van het bij ieder bekende formaat tot de mini kwartetten en een aantal maten ertussen.

Theo bezit een schitterende verzameling die zeer zorgvuldig is neergezet in een aantal vitrinekasten. Een voormalig kaartenrek op wielen is gevuld en op de kasten staan een paar uitstallingen met mini kwartetten.

Theo heeft een heel breed scala verzameld. Zo is er een plank met steden, gemeenten, treinen, vliegtuigen, verkeer, bedrijven, Waddeneilanden en diverse stripfiguren. Zo staan er een aantal Kuifje kwartetten vooraan in de kast.

 

“Tegenwoordig ben ik wat selectiever” verteld Theo “en neem ik niet alles wat ik tegenkom mee”. Aankopen worden soms gedaan in antiekwinkels maar meestal bij de kringloop, op rommelmarkten of door giften van mensen die weten dat hij verzamelt.

Als eerste moet een kwartet natuurlijk compleet zijn. Dit is zeker niet vanzelfsprekend aangezien het kwartet gemaakt werd om mee te spelen. Daarnaast is het prachtig als de kaartjes netjes zijn, geen randen of hoeken missen en helemaal geweldig is het als de doosjes origineel, heel en vrij van defecten zijn.

Theo toont een Duits kwartet wat bestaat uit allemaal identieke kaarten! Geen idee hoe je dat moet spelen vertelt hij maar het is een pracht exemplaar! Ook een nog helemaal origineel en in vetvrij papier verpakt kwartet is een onderdeel van de verzameling.

Informatie over welke kwartetten er van een bepaalde serie of uitgever zijn verschenen is soms te vinden op internet maar lang niet altijd. Op beurzen en markten wordt via collega verzamelaars nog wel info verkregen en worden dubbele of minder mooie exemplaren verruild.

“Voor mij is het een geweldige hobby waar zowel ikzelf als Sjirkje enorm veel plezier aan beleven. De zoektocht is steeds weer een ontdekkingsreis, het vinden van een gaaf exemplaar de kroon op de dag”. Natuurlijk gaat het wel eens mis, zo kocht Theo onlangs een tiental heel nette kwartetten van de serie heel Holland kookt. Allemaal in onberispelijke staat.

Erg leuk, want naast dat je ermee kan spelen bevat ieder kaartje een recept wat is afgedrukt op de achterzijde. Bij thuiskomst werd de hele serie bekeken, en helaas… ondanks tien verschillende doosjes bleek de inhoud allemaal gelijk.

“Helemaal niet erg” vertelt Theo, “dat is dan weer materiaal om te kunnen ruilen of te kunnen verkopen”. Ik maak een aantal foto’s van het moois wat mij allemaal onder ogen komt.

Klein minpuntje zegt Theo is dat je soms zo fanatiek wordt dat je bij ieder uitje naar een stad al van te voren alle Antiquairs en kringloopwinkels in kaart gaat brengen! Maar hoe dan ook het is een erg leuke maar af en toe ook zelfs leerzame hobby!

Cees Regeling

Reacties zijn gesloten.