De hobby van Willy van Beek

De hobby van Willy van Beek.

Het is een kille winterse avond als ik binnen gelaten wordt in de gezellige woning van Willy van Beek. Willy woont inmiddels al 22 jaar in ons mooie IJsbrechtum en geniet er nog elke dag van. Binnengekomen snort de kleine houtkachel die door Willy’s echtgenoot Tijn van Beek lekker is opgepord.

Een warme kop thee maakt het helemaal compleet en al is het dan nog geen zomer (lees tuin) weer toch gaat deze hobby van, juist daarover.

Enigszins verbaast is Willy als ik haar enige tijd geleden een keer vraag of ze bereid is wat te vertellen over haar hobby. En ook nu tijdens het interview is ze dat nog steeds. Verbaast want ach, zo bijzonder is dat eigenlijk niet en wat zou ik je daar nu over kunnen vertellen?

Even dwaalt het gesprek af naar de tijd waarin Willy en Tijn net de huidige woning betrokken en naar alle zaken die aan de woning zijn verandert en verbeterd. En dan begint het gesprek, voorzichtig, want nogmaals niet zo bijzonder..

Eigenlijk is mijn tuinieren zomaar wat ontstaan zegt Willy, ik wilde toen de woning rondom klaar was ook de buitenboel graag netjes maken. De natuur, planten en bloemen hadden altijd wel mijn interesse.

Gaande weg en met het lezen van wat tuin gerelateerde maandbladen kwamen er ideeën. Soms goed gelukt, soms wat minder. Door het bezig zijn in de tuin werd ik helemaal in de natuur getrokken. Tijdens het werken in de tuin mag ik ook graag mijn werk van een afstandje bekijken. Dan ga ik lekker op een bankje zitten en aanschouw wat er staat.

Op die manier worden mijn gedachten soms weer zo bijgesteld dat ik een aantal veranderingen wil doorvoeren. Ook worden er op beurzen gedachten gewisseld met andere gelijkgestemde tuin mannen en vrouwen. Plaatsen van planten, soorten voeding, jaargetijden en grondsoorten worden besproken en de opgedane kennis wordt thuis in de praktijk gebracht.

Ik kijk naar Willy terwijl ze heerlijk op de praatstoel zit en zie dat het Ach, wat kan ik daar nu over vertellen, inmiddels is veranderd in een ware spraakwaterval en nog veel mooier is er nu een enorm zelfverzekerde glans in haar ogen gekomen. Nu blijkt ook hoe groot de passie voor de tuin en natuur is!

De structuur in de tuin verteld Willy verder, ontstaat op basis van soorten bloemen, kleuren en gevoel. Ik wissel soms perken tulpen af van helemaal wit naar geel, of naar een bonte scharkering. De tuin mag voor mij heel wild zijn, en geloof me, ook ik heb het zeker niet vrij van onkruid. Het strak maken van het geheel doe ik door de graspaden en kantjes strak en recht te maken en te houden. Daardoor ontstaat er rust in de tuin.

Ik heb een cursus gevolgd in Utrecht welke werd gegeven door  Modeste Herwig (www.modesteherwig.eu) Modeste is een bekende Nederlandse Tuinontwerper, fotografe en schrijfster.

De cursus gaf inzicht in ontwerpen van een tuinbeplanting en gaf kennis van soorten en typen tuinplanten.

Willy maakte samen met een smid een door haar zelf ontworpen Prieel van prachtige gebogen metalen onderdelen. Rondom is deze begroeid en is één geworden met de natuur. Verder is er in de tuin een kleine houten prieel gebouwd waar je heerlijk kan zitten met een overweldigend uitzicht op de tuin.


Maar voordat het uitzicht begint, is Willy in de weer met het poten van zomaar 200+ bloembollen. Dan al begint het plannen, want elke bol en viool worden zo uitgezet dat het tuinseizoen van het vroeg voorjaar tot het late najaar steeds een pracht van bloemen vormt.
Op deze wijze wordt ook het afstervende loof van bijvoorbeeld tulpen bedekt door de volgende bloeiers.

Willy omschrijft haar tuin als een Engelse boerentuin. Haar meest geliefde bloem is die van de David Austin roos. In de tuin komen verschillende varianten voorbij. Naast de vaste tuin worden eenvoudige bloempotten en bakken door Willy verandert in prachtige bloem en plant creaties.

Over bakken en potten zegt Willy, dat ook hier vooruit denken heel belangrijk is. Niet volproppen zodat je meteen kan kijken naar volle bloemen. Nee, goede grond, goede voeding en ruimte zijn essentieel. Liever één kleine eenjarige plant in een royaal bemeten pot dan deze geheel te vullen. Door de plant de ruimte te geven zal deze de pot gaan vullen en ontstaat er geen ruimtegebrek en verdringing. Ook hier weer kalmte en geduld.

Willy kweekt daarnaast zelf ieder jaar weer zomerbloeiers. En zorgt voor voldoende waterbakjes waaruit insecten, vogels en egels kunnen drinken. Dat moeder natuur Willy’s werk weet te waarderen blijkt dan ook wel uit de vele bezoekjes die vogels eraan brengen. Zo toont Willy een aantal prachtige foto’s van een paar Uilen die neerstrijken in de tuin.

Op de vraag wat Willy mensen zou willen aanraden die ook met tuinieren zouden willen beginnen antwoordt ze, begin simpel! Kies eenvoudige sterke planten en bloemen en denk klein. Door te doen leer je veel en ieder jaar zal je iets kunnen toevoegen. Neem bijvoorbeeld eens per maand maar een kijkje in een tuincentrum dit geeft veel inzicht in wanneer welke soorten planten bloeien.

Stekjes uitwisselen zou Willy vanwege mogelijke overnemen van sterke onkruidsoorten af willen raden. Sommige soorten zijn zo moeilijk bestrijd baar dat eenmaal besmet blijf je dit altijd terug vinden.

Naast de rust, ruimte en tijd kan Willy niet zonder haar knipper, pootschepje en kanten steker / snijder.

Het met eigen ogen aanschouwen van de tuin in bloei is gezien het seizoen van interview helaas niet mogelijk maar de door Willy getoonde foto’s geven een overweldigende indruk van een enorme bloemenzee, strakke paden en prachtig stuk natuur in IJsbrechtum!

Op de vraag of Willy wel eens haar tuin openstelt voor publiek antwoord ze Nee, niet echt, maar mensen die eens een kijkje willen nemen zijn in goed overleg zeker welkom!

Door de foto’s bladerend weet ik zeker dat ik van dit aanbod gebruik zal gaan maken!

Cees Regeling.

Reacties zijn gesloten.