Houtdraaikunstexpositie in de kerk.

Zaterdag 22 juli 2017 was een boeiende expositie te zien van houtdraaier Gerrit Abma uit Nijland. De meest mooie en zeer diverse objecten waren te bewonderen. Heel interessant zijn zeker wel de verhalen van dhr. Abma of zijn vrouw. Bij elk object is wel iets bijzonders te vertellen. Bijv. waar het hout vandaan komt, zoals uit Nieuw-Zeeland, Griekenland van de gemeente of van een zwager die op een verjaardagsvisite met een stuk brandhout aan komt zetten…, maar ook de manier waarop iets gemaakt is.

De objecten worden niet alleen van hout gemaakt. Zo is er een grote schaal te zien van ringetjes die gedraaid zijn uit bamboestokjes (waar vroeger vliegengordijnen van werden gemaakt). Dit was zeer tijdrovend werk, dhr. Abma is er wel een jaar mee bezig geweest. “Geduld is een schone zaak”, zegt dhr. Abma met gevoel voor understatement.

Elk ringetje moest vervolgens aan de binnenkant licht geschuurd worden en vervolgens is de schaal in een rode vloeistof gedompeld en heeft hij de buitenrand zwart gespoten en de kern rood om een bepaald effect te creëren.

Een minipotje is van een mergpijp gemaakt en ingelegd met ringetjes van een pijporgel, die dhr. Abma kreeg als dank voor een donatie voor de restauratie van het kerkorgel in Burgwerd.

Een schilder had een plank waar hij restanten van zijn verf steeds op smeerde. Dit was uiteindelijk een keiharde plak geworden. Abma heeft er een stuk afgehaald en bewerkt/gedraaid tot een ei en een ring voor zijn vrouw.

De cowboyhoed is van populierenhout gemaakt. Dat is het beste hout omdat het taai is als het nog vers is. Met het drogen gaat het dunne hout vervormen en om dan de goede vorm van de rand erin te krijgen, wordt het bewerkt met warm water en stoom en moeten een aantal elastieken of houtklemmen voor de uiteindelijke vorm zorgen als het vervolgens weer droogt.

Het kleine, opengewerkte zwarte vaasje is juist van vlierhout gemaakt, omdat dat heel sterk is. De zwarte kleur komt van ecolineverf.

Het mooiste stuk wat hij ooit gemaakt heeft, noemt hij ‘Aarde’. Het is gemaakt van een wortelstuk. Hij vindt dit de mooiste omdat het een hoge moeilijkheidsgraad had om te draaien: eerst de buitenkant rond maken, en dan met een kromme beitel de binnenkant draaien. De uitdaging daarbij was om het niet kapot te maken. Hij gebruikte daarom ducttape om de boel bij elkaar te houden tijdens het draaien.

Abma is van oorsprong huisschilder en kent dus de technieken van het vergulden en vermarmeren van hout. De verguldtechniek past hij tegenwoordig steeds meer toe. Zo staat er een verguld ganzenei op de piano te pronken.

Abma was altijd al geïnteresseerd in hout en zo’n 25 à 30 jaar geleden kocht hij zijn eerste draaibankje en later een grotere en nog weer een grotere. Het is een echte selfmade man. Hij is lid van de landelijke vereniging Radius, afdeling Noord en is geregeld met andere houtdraaiers (Blauwhuis, Lemmer enz.) samen aan het draaien en ervaringen uit te wisselen.

Bovendien staat hij op exposities en doet hij mee aan wedstrijdjes voor houtdraaiwerk. Zo won hij met de bamboeschaal vorig jaar de publieksprijs bij een landelijke demonstratiedag in Ede.

Dit jaar is hij uitgenodigd om naar de Kunstmaand Ameland te komen.

Wie vandaag de tentoonstelling niet gezien heeft, kan dus altijd nog de boot nemen naar Ameland!

 

Uw razende reporter, Janke Cnossen.

 

 

Reacties zijn gesloten.