IJsland in Ysbrechtum

Zaterdag 24 augustus en de komende 3 zaterdagen exposeert fotografe Jelly Mellema in de kerk met foto’s die ze dit voorjaar heeft gemaakt tijdens een reis door IJsland.
Samen met een groepje van 10 fotografen hebben ze de oostkant van IJsland verkend. De insteek van de reis was om te zien hoe men daar leeft van het land en de zee. Jelly vond het er magisch mooi. Het weer was divers, wat het spannend maakte, omdat de foto’s nu eenmaal anders worden als de zon wel of niet schijnt. Ook het landschap was zeer divers. Jelly heeft de expositie zo ingericht dat de diverse foto’s verlopen van kleur naar grijstinten en weer terug naar kleur.

Ze moest wel de nodige moeite doen om prachtige foto’s te maken. Jelly moest zich bijvoorbeeld goed warm aankleden tijdens de wandeling over de rand van de vulkaankrater, want daar was het erg koud. De vulkaankrater is overigens3 km in omtrek!

Bij het maken van haar lievelingsdier, het rendier, is ze sluipend achter rotsen langs zo dicht mogelijk in de buurt gekomen om er foto’s van te maken.
Halverwege het gesprekje met Jelly komt echtgenoot Gerben haar een blikje fris brengen: ijsthee…

Jelly praat enthousiast over het werken met verschillende technieken, die verrassende foto’s opleveren. Zo is de foto van de draaimolen gemaakt door 20 à 30 foto’s te maken door rond die draaimolen te lopen en ze vervolgens op elkaar te leggen. Je krijgt unieke foto’s; door het spelen met licht en contrast en het schuiven met de foto’s over elkaar heen, lukt het je later nooit meer precies hetzelfde resultaat te krijgen.
Ze is aangesloten bij het Fries Fotocollectief; dit is een groep eigenzinnige fotografen (want: met een eigen kijk op de dingen, geen standaardfoto’s), die eens in de 6 weken op pad gaat om aan de hand van een onderwerp te gaan fotograferen. Via die groep heeft ze meegedaan aan een fotowedstrijd van “Huis Kinesis” in Delft, die foto-exposities verzorgt, met de opdracht ‘maak een Vermeerfoto’. Dat hield in dat Jelly een foto moest maken waarbij het licht van links kwam, net als op de schilderijen van Vermeer. Ze was ergens in Delft aan het koffiedrinken toen ze de perfecte lichtinval op een meisje zag. Het meisje gaf toestemming en de foto werd uitverkoren! Jelly noemt deze foto ‘Het meisje van Vermeer’. Vanaf 7 september wordt deze foto bij Huis Kinesis in de expositie opgenomen.

Nieuwsgierig wat Jelly nog meer doet op het gebied van fotografie: www.jellymellema.nl
Het is een aanrader het werk van Jelly in de kerk te gaan bewonderen, de foto’s hieronder geven een indruk, maar zijn in het echt nog mooier!

Uw razende reporter,
Janke Cnossen

P1060730

Afbeelding 1 van 7

Reacties zijn gesloten.