Natuurlijk! – De tuin in juni

 De tuin in juni
Wat was het warm de laatste dagen van mei! De tuin ontploft en mensen met hooikoorts lopen flink te snotteren heb ik gemerkt in mijn omgeving. Er groeit en bloeit van alles in juni. Naast genieten van al het moois in de tuin moet er ook wel weer wat gebeuren, dus aan het werk!
Het gazon gaan we 1 of 2 keer per week maaien, afhankelijk van de groei. In droge periodes minder vaak maaien en het gras niet te kort afrijden. Om uitdroging door te grote verdamping tegen te gaan kan men bij warm weer met maaien beter wachten tot ‘s avonds. De verse snijwonden van het maaien verdampen immers veel meer.
Rozen staan in juni volop in bloei. Controleer de planten dagelijks op bladluis of andere ziekten. Onderneem direct maatregelen bij de eerste waarneming van dit ongedierte waar rozen gevoelig voor zijn. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen van de rozen zodat ze geen energie steken in het vormen van de bottels, maar in het aanmaken van nieuwe bloemen.


Wat bloeiden ze prachtig! Maar verwijder nu de uitgebloeide bloemen en zaaddozen van rododendrons voorzichtig tussen duim en wijsvinger.
Hagen van taxus, beuk, haagbeuk, liguster en hulst kunnen in de maand juni worden geschoren. Als u hagen snoeit voor de langste dag (21 juni), dan vormen deze nog nieuwe scheuten. Meestal zult u in augustus een tweede keer moeten knippen. Daarmee is het snoeiwerk van de hagen voor dit jaar achter de rug en gaat u met redelijk strakke en gesloten hagen de winter in. Snoeien doet u altijd op een wat sombere, bewolkte dag.
Alle planten die in kuipen of in bloembakken staan kun je best dagelijks gieten. Bij warm weer zelfs meerdere keren per dag. Geef alle bloeiende kuipplanten die in potten of bakken staan een wekelijks gietbeurt met daarin vloeibare meststof of strooi voorzichtig wat meststofkorrels op de potgrond. Wees voorzichtig dat je niet teveel mest in één keer toedient, want dan verbranden de wortels en sterven de planten af.

Succes ermee deze maand! Marjan

Reacties zijn gesloten.