Natuurlijk! – Lelie

 De lelie is een apart geval. ‘You love it or you hate it’, dat gaat voor de lelie zeker op. Veel mensen houden niet van de geur. Anderen hebben nergens last van. Sommige mensen associëren de bloem vooral met rouwbloemwerk, anderen zetten ’t liefst elke week een vaas vol lelies in huis.

Een eigentijds, natuurlijk beeld, dat creëer je heel gemakkelijk met de lelie. Kleuren en vormen zijn er in overvloed. En wat de lelie extra leuk maakt: ze barst van de symbolische betekenissen…

Kleuren en vormen

Met de lelie kun je alle kanten op. Ze biedt je volop keus qua kleur, vorm en grootte. Zo vind je de lelie in sereen wit en rustig roze, maar ook in opvallend rood, geel, paars en oranje. Ze is er bovendien ook met strepen, randjes of stippen. De bloemen kunnen een doorsnee hebben van 7 tot wel 25 centimeter. Wist je trouwens dat dubbele lelies geen meeldraden hebben?

Symboliek

De lelie zit echt boordevol symboliek. De belangrijkste symbolische betekenissen zijn:

  • In de tijd van de Grieken en Romeinen kregen bruiden een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.
  • In de victoriaanse tijd wist men bij het ontvangen van een zoet geurende lelie zeker: dit is mijn minnaar.
  • Witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt als teken van maagdelijkheid en zuiverheid.
  • De serene en pure uitstraling van de lelie geeft uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.

 

Herkomst

Lelies zijn niet alleen veelzijdig qua kleur, vorm en grootte, maar ook wat betreft hun herkomst. In het wild vind je ze in Korea, Japan en delen van Siberië, maar ook dicht bij de evenaar, in India. In Europa is de lelie inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de meeste Amerikaanse staten komt ze in het wild voor, met uitzondering van het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten. Je kunt de lelie dus gerust een wereldreiziger noemen!

Zelf ben ik nogal allergisch voor lelies. Als ik m’n allergie pilletje niet neem en ik ben in de buurt van lelies dan nies ik de hele dag door. Vaak heb ik ze wel in de winkel, want ik heb er een paar vaste klanten voor. Vooral voor de witte lelie. Wil je ook eens een bos mooie lelies voor thuis? Bestel ze gerust vooraf in de door jou gewenste kleur, dan neem ik het voor je mee!

Groetjes Marjan

 

 

 

Reacties zijn gesloten.