Natuurlijk! – Fluitekruid

 

Fluitekruid (Anthriscus sylvestris)
Fluitenkruid is denk ik mijn favoriete bermbloeier allertijden. Het betekent voor mij echt LENTE! En dat is toch wel mijn favoriete seizoen ook. Er groeit en bloeit zoveel, prachtig om te zien.
Fluitenkruid is een plant uit de schermbloemenfamilie. De soort komt in Nederland overal voor, met name in bermen en langs weiden.
De schermen zijn samengesteld uit witte bloempjes die tamelijk vroeg bloeien. De stengels zijn hol en gegroefd en vaak roodbewaasd. De plant is behaard en kan wel 1,5 m hoog worden.
De bloem is wit en heeft een doorsnede van 3–4 mm. De bloeiperiode loopt van april tot juni.
Het fluitenkruid dankt zijn naam aan het feit dat van de stengel fluitjes gemaakt kunnen worden. Om een fluit te maken moet bij een holle fluitenkruidpijp, met onderaan een dichte knoop, ongeveer halverwege een snee overlangs gemaakt worden.
De plant werd door Jac. P. Thijsse ook wel ‘Hollands kant’ genoemd. Dit omdat de bloemen zo mooi fijn van vorm zijn, net als kant. Wat ik hoorde is dat in Groningen en Friesland de bloem ook wel pinksterbloem genoemd wordt, niet te verwarren met de eigenlijke pinksterbloem.
Een bos Fluitenkruid plukken voor thuis kan natuurlijk, hartstikke mooi in een oude kan of mooie vaas. Maar let op, ‘t ‘rûgelt’ wel heel snel!

Reacties zijn gesloten.