Natuurlijk! – Vergeet-mij-nietje

 

Vergeet-mij-nietje

Het Vergeet-mij-nietje is één van mijn favoriete bloemetjes voor in de tuin. Prachtig vind ik ze in een terracottapot, maar ook gewoon als vaste plant in de tuin. Het geslacht Vergeet-mij-nietje (Myosotis) telt enkele tientallen soorten. De naam Myosotis komt van het Grieks en betekent muis-oortje (mus + otis). Vergeet-mij-nietjes komen voor in Europa, Azië, Afrika en Australië. In Nederland komen nog 8 soorten vergeet-mij-nietjes voor. Het bos-vergeet-mij-nietje is de bekendste daarvan.

Bij een afscheid vind ik het altijd leuk om een zakje vergeet-mij-niet zaadjes te geven, bijvoorbeeld als kinderen afscheid nemen van een juf of de peuterspeelzaal of wanneer je ijvoorbeeld ergens anders gaat werken en afscheid neemt van je collega’s.

Over hoe het vergeet-mij-nietje aan zijn naam komt bestaat een mooie maar tragische mythe. In de Middeleeuwen was er eens een ridder met zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen. Bij het plukken van een bosje bloemen viel hij door het gewicht van zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep “Vergeet mij niet”.

De bloem is daardoor verbonden met romantiek en tragiek en werd vaak door vrouwen gedragen als teken van trouw en oneindige liefde.

Maar er is nog een andere mythe die de naam van dit bloemetje verklaart, want volgens een Griekse legende gaf God bij de schepping aan alle planten een naam. Toen hij dacht klaar te zijn riep er ineens nog een klein blauw bloempje: “Oh Heer, vergeet mij niet!”. “Zo zul je heten” zei de Heer toen.
Beide mooie verhalen, aan u de keus

Groet, Marjan

Reacties zijn gesloten.