Natuurlijk! – Zonnebloemen

 Zonnebloemen (Helianthus)


Heel lang hield ik niet zo van de kleur geel. Maar inmiddels ben ik zo beïnvloed door de trends in mode en interieur dat ik de kleur steeds meer kan waarderen. Deze editie van ‘Natuurlijk’ zit ik zelfs te typen terwijl ik op een gele stoel zit ?!

Qua bloemen was ik ook nooit zo gecharmeerd van geel maar óók dat is langzaam aan aan het veranderen! Gele tulpen, gele Craspedia’s, de combinatie geel met roze in een zomers boeket en natuurlijk zonnebloemen! Wat een prachtige sterke zomerbloem is dat! Volgens mij vindt bijna iedereen de zonnebloem wel mooi toch?!

De zonnebloem is een bijzondere bloem die qua verschijning aan de zon kan doen denken. Een andere bijzondere eigenschap van de zonnebloem is dat de zonnebloem zich altijd richting de zon draait. De zonnebloem doet haar zonnige naam dus zeker eer aan.


De zonnebloem staat symbool voor betrokkenheid, toewijding en warmte. Met haar zonnige verschijning en haar zonnige eigenschappen wordt de zonnebloem vooral ook met de zomer en met de zon geassocieerd. Maar de zonnebloem staat ook voor een lang leven en voor geluk, adoratie, levenslust en bewondering.

In de Griekse mythologie staat de zonnebloem voor de zon en de liefde. De mythe vertelt het verhaal over nimf Clytia die smoorverliefd wordt op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon, om haar zonnegod te kunnen zien.

Je kunt zonnebloemen geven aan iemand om een van de bovenstaande symbolische redenen maar ook om degene op te vrolijken (ook als degene al vrolijk is) of om te laten weten dat je aan degene denkt.

En zonnebloemen zijn ook leuk in de tuin, zaaien is nu inmiddels te laat, maar denk er eens aan volgend jaar lente! Leuk voor een saai muurtje of een kale schutting!

En voor nu dan maar eens een bosje zonnebloemen voor in de vaas!

Groeten, Marjan

Reacties zijn gesloten.