Ornament toegangspoort Epemastate weer hersteld

Sinds 1 ½ week bood het ornament op de sokkel van de toegangspoort van Epemastate een sneue aanblik; een vrachtauto die een dansvloer kwam brengen, had een foute manoeuvre gemaakt, waardoor het ornament gebroken was en uit het lood hing.
Toen Hendrik Heerschop (van restauratiebedrijf DieNieVe) vrijdag 28 juli j.l. van dhr. Eysinga de opdracht kreeg om dit te herstellen, vond hij dat er metéén ingegrepen moest worden. De kans was namelijk groot dat het ornament door trillingen van vrachtwagens met lege containerbakken, die over de verkeersheuvel van de nabije driesprong denderen, alsnog van zijn sokkel zou vallen en wellicht onherstelbaar vernield zou raken.
Samen met Auke van Dijk (op het kraantje) ging Hendrik zaterdagmorgen het ornament aanpakken.
Eerst kwam er een nieuwe pin in, omdat de oude was afgebroken. Daarna werd het geheel met cement op de sokkel vastgezet, ondersteund door wiggen totdat het cement uitgehard is.
Met 2-componentenlijm werd vervolgens het afgebroken deel erop gelijmd.
Als zowel het cement als de lijm hun werk hebben gedaan, komt Hendrik terug om de naden met restauratiemortel bij te werken en krijgen beide ornamenten nog een wasbeurt, zodat ze er voortaan weer fris en fruitig bijstaan.
Uw razende reporter had geen geduld om daarop te wachten!
Neemt u zelf anders volgende week eens een kijkje hoe de toegangspoort er dan uit ziet.

Uw razende reporter Janke Cnossen.

Reacties zijn gesloten.