Natuurlijk! – De tuin in februari

 

De tuin in februari

Je zou het misschien niet denken, maar in februari kan de snoeischaar alweer tevoorschijn worden gehaald. Er kan gesnoeid worden! Hieronder een aantal tips:

  • Onder andere de fruitbomen mogen deze maand worden gesnoeid. Snoei deze bomen, zoals appel- en perenbomen, op zo’n manier dat het hart van de kroon ook voldoende licht krijgt. Een kennis die hovenier is zei me laatst dat je je pet dwars door de boomkroon moet kunnen gooien. Waarschijnlijk een mooie oude boerenwijsheid want tegenwoordig zijn er niet zoveel mensen meer die nog een pet dragen.
  • Het snoeien van heesters en andere struiken en planten kan nog steeds. Doe dit echt deze maand, anders zullen ze deze zomer niet in topstaat verkeren.
  • De clematis mag deze maand gesnoeid worden. Dit geldt echter alleen voor clematissen die niet in het voorjaar bloeien, daarbij zijn de bloemknoppen namelijk al gevormd.
  • Coniferen mogen ook alweer gesnoeid worden maar tijdens het snoeien van de coniferen moet je oppassen dat je niet te diep terugsnoeit. Alleen Taxus mag zeer ver terug geknipt worden. Andere coniferen mag je nooit tot op kaal hout snoeien.  

Ook qua beplanting kan er voorzichtig begonnen worden. Ook hiervoor wat tips:

  • Februari is een geschikte maand om de meeste kuipplanten te verpotten. Maak gebruik van schone potten en gebruik potgrond met klei. Door de klei wordt het water beter vastgehouden.
  • Wanneer het niet vriest kun je deze maand bomen en planten zoals Citrusbomen en Bougainvillea’s verplanten als deze te groot worden voor een pot. Het zal nu niet lang meer duren voordat de grond zal opwarmen, zo kunnen de planten sneller aanslaan. Vergeet de planten geen water te geven tijdens drogere perioden.
  • Wat extra kleur in de tuin breng je in februari snel aan door bloeiende Primula’s en Violen op tafel te zetten. Deze winterbloeiers kunnen behoorlijk wat kou verdragen en fleuren de boel alvast lekker op!

Succes ermee! Groet, Marjan

Reacties zijn gesloten.