Natuurlijk! – Eieren van oma

 

Eieren van oma

Mijn allereerste ‘Natuurlijk’ schreef ik al over mijn opa en oma. En dit Paasrecept voor het versieren van eieren op natuurlijke wijze komt ook van mijn oma.

Met Pasen kregen mijn zusje en ik een gehaakte langwerpige ‘zak’ van oma met daarin een sinaasappel, noten, chocolade eitjes en door oma prachtig versierde eieren erin.

Mooie glimmende eieren met afbeeldingen van bloemetjes erop. Niet geschilderd of beplakt maar het leek wel of het gedrukt was op de eierschaal. Toen vond ik het al prachtig en nu nog steeds!  Oma is er nog maar is helaas zo ernstig dementerend dat ze me niet meer kan vertellen hoe ze die eieren zo mooi versierd kreeg. Gelukkig wisten mijn vader en tante ook het ‘recept’ voor deze prachtige versieringen op de paaseieren.

Dit heb je nodig:

  • Eieren
  • Kleine bloemetjes, blaadjes (oma gebruikte vooral speenkruid
  • Uienschillen
  • Koffiedik
  • Doekje (wit katoen), circa 18-18 cm
  • Touw
  • Olie

Zo ga je te werk:

Het is even een prutswerkje en het gaat vast niet in 1x goed. Maar oefening baart kunst dus geef niet te snel op! Leg een wit katoenen lapje op tafel, daarop leg je koffiedik en daaroverheen veel uienschillen. Daarop leg je de bloemetjes met de mooie kant naar boven. Dit geheel wikkel je om een ei heen en dan bind je het doekje goed vast om het ei met het touw.

Deze ingepakte eieren kook je 15 a 20 minuten in een pan water met daarin ook weer een flinke hoeveelheid koffiedik erdoorheen. Laat de eieren even afkoelen en dan kun je de touwtjes dorknippen en kijken wat het resultaat is. Dat kan heel wisselend zijn. Op het ene ei zijn de afdrukken duidelijker dan op het andere ei. Een leuke verrassing! Even opwrijven met een beetje olie en de eitjes glimmen ook nog prachtig!

Vrolijk Pasen! Groet, Marjan

Reacties zijn gesloten.