Natuurlijk! – Krokus – Crocus

 

Krokus – Crocus

Ik vind het Epemabos het hele jaar mooi. Elk seizoen heeft zo z’n charme in ‘ons’ dorpsbos, maar…. Het voorjaar met al die krokussen in bloei is toch wel mijn favoriete seizoen. Het hele bos kleurt dan paars! En: het wordt nu echt lente! Heerlijk!

Maar weinig vroeg bloeiende bloembollen worden zo veel geplant als de Krokus. Naast tulpen, hyacinten en narcissen worden krokussen het meest toegepast in tuinen en parken. Er zijn meer dan 100 soorten bekend, maar er worden er maar ongeveer 30 geteeld. De populairste krokussen zijn degene die niet zoveel meer lijken op hun wilde voorvaderen. Sommige krokussen bloeien in de herfst, maar deze zijn zeldzaam. Krokussen lijken qua uiterlijk erg op de Colchicum (herfsttijloos), waar ze familiebanden mee hebben. De krokus kan van de Colchicum worden onderscheiden door het aantal meeldraden; de krokus heeft er drie, terwijl de Colchicum er zes heeft. Veel krokus variëteiten komen uit landen rond de Middellandse Zee. 

  • Bloemkleur: geel, wit, paars, gestreept en brons
  • Bloeiperiode: februari – maart
  • Hoogte: 7,5 – 12,5 cm
  • Plantdiepte: 12,5 cmPlantdiepte: 12,5 cm
  • Plantafstand: 2,5 cm
  • Lichtomstandigheden: volle zon tot half schaduw
  • Toepassingen: borders, in gras, onder bomen enheesters en voor binnenhuis gebruik
  • Familie: Iridaceae

Het effect van krokussen is erg mooi wanneer ze in grote getallen geplant worden. Zoals ook in het Epemabos iedere lente weer zichtbaar is. Voor een massief effect in een park, moeten 100 tot 150 knollen worden geplant. Maar voor in de tuin kan dat natuurlijk in een kleinere hoeveelheid. Eén belangrijke voorwaarde voor optimaal bloeiresultaat is dat krokussen een goed gedraineerde grond moeten hebben. Krokussen die in de grond blijven zullen altijd eerder bloeien dan degene die vorig jaar zijn geplant. De kelkvormige bloemen openen zich als de zon schijnt of wanneer er veel licht is; ze sluiten bij donker weer en ‘s nachts. Krokussen zijn mooi in het gras en in combinatie met vaste planten in borders.

Heeft u ze niet in de tuin? Ik zou zeggen: wandel dit voorjaar eens een rondje door het Epemabos en geniet daar van dit prachtige bloemetje!

Groet, Marjan

Succes ermee! Marjan

Reacties zijn gesloten.