Update 17:30 Reanimatie marathon – Ysbrechtum laat hart sneller kloppen

17.30 uur Ysbrechtum laat hart sneller kloppen

De rubberen pop geeft nog steeds geen enkele hoopvolle reactie, maar dat ligt niet aan de reanimeerders, die steeds twintig minuten lang als duo verwoede pogingen doen de levensgeesten weer op te wekken. We spreken Ada Roghair en Nelly Galama, net nadat zij de zorg voor hun patiënt hebben overgedragen aan Saskia en Trea.

Ada leerde acht jaar geleden reanimeren. Aanvankelijk hield ze haar kennis bij door een jaarlijkse herhaling, maar sinds Edwin Mes zich in Ysbrechtum over het reanimeren ontfermt, wordt er meermalen per jaar geoefend. Nelly begon al vijftien jaar geleden met reanimeren. Op het podium is goed te zien dat zij het vaker hebben gedaan.

De rubberen pop krijgt van de ene helft van het duo dertig (hart)massages, waarna de ander twee beademingen geeft. Dat wordt steeds afgewisseld, waarbij uiteraard de lippen van de pop met een doekje met alcohol worden schoongeveegd. De vrouwelijke deelnemers is overigens gevraagd geen lippenstift te gebruiken. Die laat zich lastig verwijderen van de rubberen mond.

Twintig minuten reanimeren lijkt erg inspannend, maar Ada en Nelly stappen fit van het podium. Onze vriend de pop oogt nog steeds vrij levenloos, net als zijn collega die als reserve tegen een pilaar staat. Toch horen we wat kloppen in het Doarpshús. Ada weet dat wel uit te leggen. Zij zegt: ‘ik vind dit zo super voor zo’n klein dorpje. Iedereen is actief en doet mee. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen’.

15:00 uur Wethouder trots op ‘uniek Ysbrechtum’

Drie…twee…één! Vanaf exact drie uur is het Doarpshús het kloppend hart van Ysbrechtum, dat tot zondagmiddag in het teken staat van de Lifeline van Serious Request. Johannes Greidanus en Edwin Mes beten het spits af van de 24-uur reanimatiemarathon voor het goede doel.

 

Wethouder Erik Faber was zichtbaar onder de indruk. ‘Ik ben er trots op dat ik contactwethouder voor Ysbrechtum ben. Na het Glazen Huis was het een waagstuk dat er nu een andere vorm is gekozen. Jullie hebben het aangedurfd om meteen mee te doen. Je had ook iets gemakkelijkers kunnen bedenken. Het is geweldig dat Ysbrechtum hier voor gaat’, aldus de wethouder die weet waar hij over spreekt, want hij is van oorsprong een opgeleid verpleegkundige.

Maar Faber liet het niet alleen bij lovende woorden. Namens het college van B en W kwam hij met een bijdrage van honderd euro voor de actie (‘dat doen we anders nooit’). Daarmee kwam de stand al meteen bij de aftrap om drie uur boven de duizend euro, nadat al €943,90 was binnengebracht door de flessenactie van de jeugdclubs, plaatselijke ondernemers en anderen.

UPDATES VOLGEN…..

De hele marathon door worden er foto’s gemaakt. U kunt ze hier vinden.

Reacties zijn gesloten.