Update 23:30 Reanimatie marathon – Brandend Zand, veel bezoek, patiënt gerepareerd

   23.30 uur Brandend Zand, veel bezoek, patiënt gerepareerd   > Foto’s

Als de Lifeline van Serious Request in een grafiek wordt afgezet, dan zien we een lijn die schuin omhoog wijst. Om 23.30 uur stond op het grote witte bord naast het reanimatiebord het trotse bedrag van 3711,30 euro. De massale gretigheid waarmee de bezoekers van het Doarpshús zich op de bingo hadden gestort, vertaalde zich in een aanzienlijke opbrengst.
Ook de naaldkunstenaars in de tatoeagehoek dienden het goede doel per saldo een stevige injectie toe. En dan moet de hele zondag nog komen!

        Het Doarpshús was de hele zaterdag niet alleen het kloppend hart van Ysbrechtum, maar ook van de wijde omgeving. Zoals ook in eerdere edities van Serious Request was te zien, hadden mensen er graag een omweg voor over om een bijdrage te leveren. Een echtpaar uit Sneek, dat net een theatervoorstelling in Sneek had bezocht, reed direct na afloop naar Ysbrechtum om een paar bankbiljetten te overhandigen. ‘Wat een geweldig spektakel hier’, vonden ze, terwijl de evergreen ‘Brandend Zand’ van Anneke Grönloh door het Doarpshús schalde.

Met ijzeren discipline werd op het podium intussen verder gereanimeerd. Dat ging niet
iedereen even gemakkelijk af. ‘Je kunt aan die reanimeerder zien dat ze rookt’, constateert organisator en verpleegkundige Edwin Mes. ‘De inspanning kost haar toch een beetje moeite. Maar… het is goed dat ze meedoet, misschien zet het haar aan het denken om te stoppen’, zegt hij.

Tja, en de oefenpatiënten A en B horen en inmiddels ook een beetje bij. Bij A werden ernstige problemen geconstateerd, omdat ondanks – of dankzij – de duizenden reanimeerstoten een long was gescheurd en de terugvering niet meer lukte. Een openhartoperatie met steeksleutel en tweecomponentenlijn (‘Goed laten drogen’, aldus Edwin Mes) maakte Rubberen Rob weer klaar voor zijn rol op het operatiepodium. Ging dat in het echt ook maar zo gemakkelijk!

 

   19.30 uur Opbrengst stijgt snel, nieuwe patiënt op podium

Spreekstalmeester Dirk Anema kon rond de klok van 18 uur in het Doarpshús met trots een tussenstand van de opbrengst voor de Lifeline van Serious Request: 1618,40 euro.
Ook de planning wat betreft het aantal reanimeerders is bijna sluitend – er zijn er nog z e v e n nodig. U kunt zich nog opgeven!

 

 

 

 

 

 

Voorts is een personele wisseling op het podium te melden. Rubberen pop A is even uit de roulatie gehaald om zijn longen te laten reinigen. Op het podium wordt pop B nu stevig onder handen genomen. Een opsteker voor B, die het immers al moet stellen zonder benen, onderlichaam en armen. Hij wordt de komende uren overladen met levenskussen op de getuite rubberen lippen…

 

 

 

 

 

 



 17.30 uur Ysbrechtum laat hart sneller kloppen

De rubberen pop geeft nog steeds geen enkele hoopvolle reactie, maar dat ligt niet aan de reanimeerders, die steeds twintig minuten lang als duo verwoede pogingen doen de levensgeesten weer op te wekken. We spreken Ada Roghair en Nelly Galama, net nadat zij de zorg voor hun patiënt hebben overgedragen aan Saskia en Trea.

Ada leerde acht jaar geleden reanimeren. Aanvankelijk hield ze haar kennis bij door een jaarlijkse herhaling, maar sinds Edwin Mes zich in Ysbrechtum over het reanimeren ontfermt, wordt er meermalen per jaar geoefend. Nelly begon al vijftien jaar geleden met reanimeren. Op het podium is goed te zien dat zij het vaker hebben gedaan.

De rubberen pop krijgt van de ene helft van het duo dertig (hart)massages, waarna de ander twee beademingen geeft. Dat wordt steeds afgewisseld, waarbij uiteraard de lippen van de pop met een doekje met alcohol worden schoongeveegd. De vrouwelijke deelnemers is overigens gevraagd geen lippenstift te gebruiken. Die laat zich lastig verwijderen van de rubberen mond.

Twintig minuten reanimeren lijkt erg inspannend, maar Ada en Nelly stappen fit van het podium. Onze vriend de pop oogt nog steeds vrij levenloos, net als zijn collega die als reserve tegen een pilaar staat. Toch horen we wat kloppen in het Doarpshús. Ada weet dat wel uit te leggen. Zij zegt: ‘ik vind dit zo super voor zo’n klein dorpje. Iedereen is actief en doet mee. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen’.

15:00 uur Wethouder trots op ‘uniek Ysbrechtum’

Drie…twee…één! Vanaf exact drie uur is het Doarpshús het kloppend hart van Ysbrechtum, dat tot zondagmiddag in het teken staat van de Lifeline van Serious Request. Johannes Greidanus en Edwin Mes beten het spits af van de 24-uur reanimatiemarathon voor het goede doel.

Wethouder Erik Faber was zichtbaar onder de indruk. ‘Ik ben er trots op dat ik contactwethouder voor Ysbrechtum ben. Na het Glazen Huis was het een waagstuk dat er nu een andere vorm is gekozen. Jullie hebben het aangedurfd om meteen mee te doen. Je had ook iets gemakkelijkers kunnen bedenken. Het is geweldig dat Ysbrechtum hier voor gaat’, aldus de wethouder die weet waar hij over spreekt, want hij is van oorsprong een opgeleid verpleegkundige.

 

Maar Faber liet het niet alleen bij lovende woorden. Namens het college van B en W kwam hij met een bijdrage van honderd euro voor de actie (‘dat doen we anders nooit’). Daarmee kwam de stand al meteen bij de aftrap om drie uur boven de duizend euro, nadat al €943,90 was binnengebracht door de flessenactie van de jeugdclubs, plaatselijke ondernemers en anderen.

UPDATES VOLGEN…..

De hele marathon door worden er foto’s gemaakt.

Reacties zijn gesloten.