Verslag diaconie reisje YTT.

Reisje senioren YTT 05-06-2014
Op donderdag 5 juni jl. vond het jaarlijkse diaconiereisje plaats van 60 plussers van Ysbrechtum, Tjalhuizum en Tirns. De stemming zat er direct goed in met 38 personen. Het was nog zonnig en droog. Op het programma stond het Ikonenmuseum in Kampen!
Om 10.30 uur vertrokken we. Eerst richting Tollebeek. In restaurant “De goede aanloop” werden we hartelijk ontvangen door de gastvrouw. De tafels stonden gedekt voorde lunch. Wij konden aanschuiven en genoten van een voedzame maaltijd.

We vervolgden onze reis om tegen 14.00 uur te arriveren bij het Ikonenmuseum in Kampen. We moesten een eindje lopen want de bus kon niet helemaal voor het museum stoppen. Het staat namelijk op een historische plaats in de oude Hanzestad. Het museum is gevestigd in een deel van het voormalige middeleeuwse klooster van de minderbroeders. Het is het enige museum in Nederland dat zich uitsluitend richt op iconen.

Van de ruim 200 iconen die zijn aangekocht komt het grootste gedeelte uit Rusland. De rest komt uit Griekenland, de Balkanlanden en Ethiopië.

In drie groepen gingen we vervolgens onder leiding van een gids door het museum. Op boeiende wijze werd verteld over de iconen. In dit verband het beeld dat een heilig beeld is verbonden met de christelijke kerk uit het Oosters orthodox christendom. Meestal geschilderd op een houten paneel. Afgebeeld hierop Christus, Maria, engelen en heiligen en kerkelijke feesten. Opmerkelijk: Iconen worden niet aanbeden, dat komt alleen God toe. Wel worden ze vereerd. In principe worden ze niet gesigneerd, omdat men ervan uitgaat dat het Gods hand is die het schilderen begeleidde.

Tussendoor hebben we nog gepauzeerd met koffie en een Kamperslof. We hebben heel veel gehoord en ook heel veel prachtige iconen bekeken. We werden geraakt door de wijze waarop ze werden gemaakt en het verhaal er achter. Het gaf “stof” tot praten maar ook om over na te denken.

Het was voorbij voordat we er erg in hadden. Op de terugreis regende het dat het goot!
Wij kunnen terugzien op een waardevolle middag.

Namens de diaconie, Tineke Bakker

Reacties zijn gesloten.